Kostol či lietadlo z medovníkov? Pre Danu Štaffenovú žiadny problém

K vianočnej atmosfére bezpochyby patria medovníky. Pani Dana Štaffenová z Banky trávi pri voňavom ceste a vykrajovačkách predsa len viac času ako iné gazdiné. Pečie klasické medovníčky, ale aj (doslova) ťažké medovníkové torty. Jej diela lahodia očiam aj chuťovým pohárikom na rôznych oslavách, svadbách, stužkových, na prvých svätých prijímaniach i na firemných večierkoch. Viac porozpráva Dana Štaffenová v našom rozhovore.

Odkedy sa venujete pečeniu medovníkov? Ako ste sa k nim dostali?
Pečeniu medovníkov sa venujem už niekoľko rokov. Odjakživa som milovala vôňu škorice a klinčekov. Bola som na tzv. materskej dovolenke a vtedy som začala piecť svoje prvotiny. Moja druhá mama, čiže moja svokra Veronika Štaffenová, mi to ukázala, posunula rodinný recept a už to šlo. Samozrejme, musíte mať aspoň aký-taký talent.

Pečenie medovníkov je pre vás práca alebo koníček?
Pečenie je mojím koníčkom. Som šťastná, keď môžem urobiť niekomu inému radosť.

Pečiete sama alebo vám niekto pomáha?
Mám tri dievčatá a všetky vedia medovníkové cesto ­zamiesiť, upiecť aj ozdobiť. Každá má svoju techniku, ale dodržujú tradičnú líniu.

Ako dlho vám trvá vytvoriť me­dovníkovú tortu? Čo je na celom procese najťažšie?
Medovníkovú tortu pečiem približne týždeň. Treba to všetko vymyslieť a upiecť, aspoň dva dni nechať presušiť a potom zdobiť.

Je záujem o medovníky aj počas roka, alebo sú medovníky domé­nou Vianoc?
Veď je predsa Valentín, potom Veľká noc, remeselné dní atď. Medzitým jubileá, maturity a aby som nezabudla – svadby. Príležitostí je veľmi veľa. Tu sa v dnešnej dobe pečú srdiečka ako menovky, poďakovanie svadobným hosťom. Záujem je veľký.

Aké najnetradičnejšie medovníky ste upiekli?
Lietadlo AN 26, Tank T 72, univerzálny nakladač Manitou, kazetu s ružencom do Vatikánu, svadobnú tortu s motívom hroznových strapcov a pod. Piekla som aj raritu v pizzérii v Moravanoch – bolo to srdce vo veľkosti 1 x 1 meter.

Potrebujete na pečenie špe­ciálne vybavenie, alebo vám stačí bežné kuchynské náčinie?
Mne úplne stačí moja kuchyňa.

Niekedy sa medovníky nepodaria podľa predstáv. Akú chybu ľudia najčastejšie robia?
Obyčajne nemajú dobre vypracované cesto. Ja potieram žĺtkom až po dopečení. Polevu na zdobenie si dávam do vlastných vrecúšok. Samozrejme, cukor musí byť perfektne preosiaty.

Pečiete aj pre seba a svoju rodinu? Nie ste za tie roky medovníkmi presýtená?
Áno, pečieme aj pre naše domác­nosti. Medovníčky milujú už aj moje vnúčatá.

Keď vás na návšteve ponúknu medovníkmi, porovnávate ich so svojimi?
Určite áno. Som rada, keď nájdem niečo nové a chutné. A určite si vypýtam aj recept a vyskúšam ho.

Výtvory nájdete aj na facebookovej stránke medovnikárky.

zhováral sa: Viktor Vrábel,
foto: archív D. Štaffenovej